Deutsch
  • 1

Nagyon sikeres év volt 2016 a Wetschescher Nachtigallen Kórusnak

 

Az idei év is számos fontos meghívást és versenyt tartogatott a számunkra. Januárban megtisztelő felkérést kaptunk: január 19-én a Wetschescher Nachtigallen Kórus énekelhetett a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából megrendezett állami megemlékezésen, Budaörsön. Először a koszorúzáson énekeltünk az Ó-temetőben. Ezt követően a Nepomuki Szent János Templomban tartottak német nyelvű ünnepi szentmisét és megemlékezést, ahol kórusunk együtt énekelt a tököli, biatorbágyi és budaörsi énekkarokkal. Külön öröm volt számomra, hogy én vezényelhettem ezt a csodás vegyes kart. A megemlékezés fényét emelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott, méltatva a magyarországi németek kulturális, tudományos és társadalmi-erkölcsi értékeit a mai Magyarországon, s egyben elítélte az ellenük elkövetett bűncselekményeket: az elhurcolást és a kitelepítést is.

A tavasz a felkészülés időszaka volt, hisz idén, mint minden harmadik évben minősítő versenyre készültünk. A Magyarországi Német Ének- Zene és Tánckarok Országos Szövetsége (Landesrat der ungarndeutschen Chöre, Kapellen und Tanzgruppen) idén a kórusminősítő versenyt rendezte meg. Mi a budai helyszínt választottuk, ezért május 21-én minősültünk a III. kerületi kulturális központban. Új harmonikás kísérőnk, Kreisz László itt debütált velünk először. A fellépésünk fantasztikusan sikerült, a zsűri csak pozitívumokat fogalmazott meg rólunk, mind az előadásmód, mind a hangzás, intonáció és a dalválasztás terén is. Így sikerült idén ötödjére is elhoznunk Vecsésre a legjobbaknak járó minősítést, az Arany Rozmaring díjat. Ezzel meghívást kaptunk az októberi kórusfesztiválra, amelyet Vecsésen rendeztek meg a legjobb 14 kórus részvételével. Június 14-én, Vecsés városi ünnepségén kórusunk már a minősítő verseny dalcsokrát adta elő a vecsési lakosoknak, nagy sikerrel.

A nyár sem telt idén tétlenül. Kórusunk júniusban énekelt a Váci Egyházmegyei Találékozó ünnepi miséjén, az Epresben. A meleg ellenére is sokan részt vettek a találkozón, tetsvérvárosunkból Rheinstettenből is érkeztek vendégek erre az alkalomra.

A Landesrat idén július 30-án ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Veszprém Arénában egy megaprodukcióval készültek, ahol a magyarországi németek kulturális szervezetének történetét, felépítését, működését és céljait mutatták be a kedves közönségnek. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy engem kértek fel a gálaműsor forgatókönyvének megírására és az egész ünnepi műsor rendezője is én lehettem. A Wetschescher Nachtigallen Kórus alkotta a több mint 400 fős jubileumi kórus fő vázát, minket hangosítottak ki külön mikrofonokkal és az éneklésünk az ünnepségről készült cd- n is kiválóan hallható lesz. A gálaprogram újszerű és formabontó volt, mert nem műsorszámok egymásutánja következett, hanem egy nagy, egységes színpadi művet adtunk elő. Egy anya és a kislánya dialógusából derült ki, hogyan működik a Landesrat, milyen versenyeket, továbbképzéseket kínál az énekesek, táncosok és zenészek számára. Saska Lilla játszotta a kislányt, jómagam pedig az anya szerepét kaptam. A forgatókönyvem alapján kellett felkészülniük a részvevő csoportoknak, ki, mikor következik, melyik végszó után jönnek a táncosok, a zenészek, a harmonikások vagy az énekesek. Nehéz feladat volt így, helyszíni rendezői instrukciók nélkül végig csinálni a két órás főpróbát is, hisz én a színpadon ültem szereplőként. A nagy koncentráció és a résztvevő csoportok fegyelmezett munkája meghozta a gyümölcsét: nagy siker lett a gálaműsor, amelyen közel 1200 táncos, énekes és zenész szerepelt! Kórusunk a gálaprogram utáni kulturális programban is nagy sikerrel szerepelt. Fáradtan, de élményekkel telve utaztunk vissza Veszprémből Vecsésre. Az Unser Bildschirm című német nemzetiségi magazin többször is beszámolt erről a programról a Duna Tv-n és a Duna World csatornáján is.

Szeptemberben a Káposztafeszten szerepeltünk, ahol szintén az új dalcsokor énekeivel ajándékoztuk meg a hazai és vendég közönséget, Kreisz László újhangzású harmonikájával még teltebb lett a kórus hangzása is. Nagy izgalommal vártuk az októberi kórusfesztivált, amelynek idén a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont. A legjobbak közt szerepelni mindig nagy öröm, mi a német népdalokat előadó kórusok kategóriájában indultunk, de voltak kis csoportok, ill. német dalfeldolgozást éneklő vegyes karok is. A Wetschescher Nachtigallen Kórus kiváló hangzásáért és előadásmódjáért különdíjat nyert, amelyet Birinyi Józseftől, a KÓTA elnökétől vehettünk át. Jó érzés volt, hogy végre hazai közönség előtt énekelhettünk a legnívósabb német kórusfesztiválon, jól esett mindenkinek a kedves taps, a bízató mosoly és a rengeteg gratuláció, amelyet a műsor után kaptunk mind a vecsésiektől, mind pedig a fellépő kórusok tagjaitól, karnagyaitól. Köszönet a Landesrat nevében a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola táncsoportjának és kórusának is, akik csodás programjukkal színesítették ezt a szép gálát.

A november szintén a felkészülés ideje, hisz ekkor már javában készülünk a karácsonyi koncertünkre, melynek most december 17-én a falusi Szent Kereszt templom ad otthon. Koncertünk este 19 órától kezdődik. Ezzel a karácsonyi zenés ajándékkal szeretnénk megköszönni családunknak, barátainknak és vecsési ismerőseinknek azt a szeretetet és támogatást, amellyel a 2016-os évünket ilyen széppé varázsolták. Reméljük, hogy a 2017-es év is ilyen sok örömet és boldogságot tartogat a számunkra. Mindenkinek áldott, békés karácsonyt és nagyon boldog újesztendőt kíván a Wetschescher Nachtigallen Kórus!

 

Fazekasné Gombár Mónika

karvezető