Események
2019, május 11 - 18:00

Rendezvény: Megemlékezés a kitelepítés 73. évfordulójáról (mise, koszorúzás)

Helyszín:  Szent Kereszt Templom Vecsés, Jókai M. u.
Nagyállomás

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540

részletek

 

2019, május 12 - 15:30

Rendezvény: A Vecsési Tájház 8. születésnapja

Helyszín: Vecsési Tájház udvara
Vecsés, Jókai Mór u. 6.

Rendező: Vecsési Tájházért Alapítvány,
Kulturverein-Vecsés,
Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület,
Vecsési Borbarátok Egyesülete
Frühwirthné Halász Melinda
06-30-649-4539

részletek

 

 

 

2019, május 17 - 17:00 to 2019, május 18 - 23:00

Rendezvény: III. Vecsési Sváb Fesztivál

Helyszín: Vecsés, Fő út - Epres

Jegyrendelés, információ:
Zehetmayer Adrienn: 30/321-4083

részletek

 

 

2019, június 14 - 17:00
Rendezvény:  Városi ünnep (Vecsés újratelepítésének 233. évfordulója)

Helyszín: Vecsés, Szent István tér

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata
06-29-352-000

 

 

2019, szeptember 15 - 11:00 to 2019, szeptember 16 - 22:00

Rendezvény: Falusi búcsú

Helyszín: Vecsés, Szent Kereszt templom (Jókai M. u.)
Epres (Fő út)

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata

 

A Német Nemzetiségi Önkormányzat bemutatkozása

 

    A 2014. október 12-i önkormányzati választások után október 23-án megalakult a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) Vecsésen, melynek tagjai: Tófalvi Mónika elnök, Frühwirthné Halász Melinda elnökhelyettes, Brunner Krisztina és dr. Lugosi Mária.
   A német nemzetiségi rendezvények szervezésén és a hagyományok ápolásán túl arra törekszünk, hogy a nemzetiségi kultúrát minél egyetemesebben és elképzeléseinket tágabban értelmezve valósítsuk meg. A zene és tánc hagyományokon túl - amik természetesen igen fontosak fennmaradásunk és identitásunk megőrzése céljából –, hangsúlyt kívánunk fektetni a mindennapi életben felmerülő nemzetiséghez kötődő dolgokhoz, mint például a gazdasági hagyományok, a tradíciók ápolása és a közösségi élet.
     A városban működő valamennyi nemzetiségi hagyományt ápoló civil szervezettel, csoporttal igyekszünk jó kapcsolatot fenntartani és munkájukat támogatni.
   Vecsés Város Önkormányzatával igyekszünk a harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatra, törekszünk a problémák közös, minden fél számára legkedvezőbb megoldására, hiszen a célunk közös: egy jól működő, élhető város megvalósítása.
  Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy képviselőként elsősorban a felnövekvő generáció érdekeit kívánjuk képviselni, nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi oktatásban résztvevő intézmények munkájának segítésére. 2014-től a települési nemzetiségi önkormányzatok a törvényi változásoknak köszönhetően nemzetiségi iskola fenntartására váltak jogosulttá megfelelő finanszírozási feltételek mellett, így kezdeményeztük a Grassalkovich iskola átvételét az NNÖK fenntartásába. A kedvező miniszteri döntést követően 2014. szeptember 1-től a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola a NNÖK fenntartásában működik. A fenntartóváltással elsősorban a kedvezőbb anyagi finanszírozást szerettük volna kihasználni, valamint bízunk abban, hogy az iskolában folyó nemzetiségi munkára is pozitív hatással lesz ez a váltás. Az elmúlt ciklusban indult el felmenő rendszerben az iskola felső tagozatán is a kéttannyelvű képzés.
  A német nyelv és a hagyományok megőrzésének céljából létrehoztuk a német könyvtárban (Dorfbücherei) a Német Nemzetiségi Olvasókört. Az olvasókör programját a német nemzetiségi oktatásban részt vevő pedagógusokkal egyeztetve hoztuk létre. Ennek keretében a különböző korosztályú diákok részére ismeretterjesztő filmek, mesék vetítését szervezzük, a könyvtárhasználat elsajátításában és a német nyelvű internetes böngészésben igyekszünk segítséget nyújtani. Kirándulásokat szervezünk más magyarországi sváb települések megismerésére. Az olvasókör munkáját nagyban segíti Frühwirth Mihály úr, a Kulturverein elnöke, valamint Doróné Zemmel Katalin, a Dorfbücherei vezetője.
   2010-ben elkezdődött a vecsési tájház felújítása, melynek hivatalos átadása 2011. május 15-én megtörtént. Jól példázza ez az épület az összefogás erejét. Miután megszületett egy hosszú távú megállapodás Vecsés Város Önkormányzata és a Vecsési Tájházért Alapítvány között, megindulhatott a munka, melyet magánszemélyek, cégek, a Kulturverein-Vecsés és a Német Nemzetiségi Önkormányzat is támogatott. Önkormányzatunk az elmúlt években jelentős összeget adományozott erre a célra. A továbbiakban is támogatni kívánjuk minden lehetséges eszközzel a tájház működését. Köszönjük a fáradhatatlan munkát és a felajánlásokat valamennyi támogatónak!
   Önkormányzatunk a Kulturverein egyesület lelkes tagjaival és a városi önkormányzat támogatásával igyekszik a rheinstetteni testvérvárosi kapcsolat megerősítésén is minél többet dolgozni. Ennek jegyében, már hat alkalommal vettünk részt egy 15-20 főből álló csapattal a testvérváros Forchheim városrészében kétévente megrendezendő úgynevezett Dorffest-en. 2003, 2005, 2007, 2009, 2011 és 2013 nyarán már nagy sikert aratott a rheinstetteni közönség körében a magyarországi és vecsési étel, ital valamint savanyúság specialitásokat felvonultató sátor.

  Nagyon sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt valamennyi nemzetiségi rendezvényünkre! Továbbá, várjuk ötleteiket, javaslataikat, amelyekkel még változatosabbá, színesebbé tehetjük városunk és nemzetiségünk életét.
 

A Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak elérhetőségei: itt

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Hírek

Kiegészítő támogatás ünnepélyes átadása a Parlamentben

2019. március 21-én, harmadik alkalommal került sor a Parlament Vadásztermében a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények – nemzetiségi iskolák, óvodák – és közművelődési intézmények kiegészítő támogatásának átadására.

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.