Események
2018, május 12 - 18:00

Rendezvény: Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról (mise, koszorúzás)

Helyszín:  Szent Kereszt Templom Vecsés, Jókai M. u.
Nagyállomás

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540

részletek

 

2018, május 27 - 15:30

Rendezvény: A Vecsési Tájház 7. születésnapja

Helyszín: Vecsési Tájház udvara
Vecsés, Jókai Mór u. 6.

Rendező: Vecsési Tájházért Alapítvány,
Kulturverein-Vecsés,
Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület,
Vecsési Borbarátok Egyesülete
Frühwirthné Halász Melinda
06-30-649-4539

 

 

2018, június 14 - 17:00
Rendezvény:  Városi ünnep (Vecsés újratelepítésének 232. évfordulója)

Helyszín: Vecsés, Szent István tér

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata
06-29-352-000

 

 

2018, június 15 - 16:00 to 2018, június 16 - 23:00

Rendezvény: Vecsési Sváb Fesztivál

Helyszín: Vecsés, Fő út - Epres

Jegyrendelés, információ:
Zehetmayer Adrienn: 30/321-4083

 

 

Locsolkodás és Tojásfutás a Tájháznál

A nagy tavaszi ünnephez, a Húsvéthoz több szokás, tradíció kapcsolódik országszerte. Nálunk is így van ez. A locsolkodás, a víz és a tojás a megtisztulás, az újjászületés jelképei. Sajnos, mindenütt egyre inkább visszaszorul a locsolkodás szokásának gyakorlása. A Vecsési Fiatalok Sváb Baráti Köre fontosnak tartja a hagyományápolást és ezért traktorral, vízzel fölszerelkezve körbejárták a fiúk az ismerős lányokat hagyományosan meglocsolni. Az esemény záróakkordjaként a Tájháznál az érdeklődőknek tartottak bemutatót a hagyományos locsolkodásról. A Tájház egyre több hagyományőrző rendezvénynek a helyszíne az elmúlt időszakot tekintve. Ahogy fejlődtek a Tájház tárgyi adottságai, úgy kerültek megrendezésre érdekes programok: Tájház születésnapja, Sváb disznóvágás, Aratóbál és felvonulás, Káposztafeszthez kapcsolódó programok és most Locsolkodás, Tojásfutás.

A Tojásfutás régi-régi húsvéti szokás, amit anno a kocsmárosok szerveztek. Még az 1970-es években a „Kóbi” kocsmánál láthattuk a felnőttekből álló versengő csapatokat. A nézőket a mókamester szórakoztatta, miközben a maskarába öltözött férfiak versengtek. De sajnos az idő elszállt efölött a szokás fölött és egyre inkább a gyerek korosztályra tevődött át a tojásfutásban résztvevők életkora. Nekünk, akik rendszeresen nézőként jelen voltunk és vagyunk, látható volt, hogy a helyszín minden évben változott. Azonban ebben az évben úgy látszik, hogy a Tojásfutáshoz egy nagyszerű helyszínt találtak a szervezők - a Tájház udvarát! Igen, itt minden adott, hogy a versenyzők és a nézők is jól érezzék magukat. A Német Nemzetiségi Önkormányzat a fiatalokkal összefogva tartalmas húsvét hétfői délutánt szervezett, hiszen a gyerekek húsvéti színezőket és tojásfestéshez eszközöket találtak, így a várakozás idejét tevékenyen tölthették. A baromfi ólban pulykapár életét szemlélhették meg az érdeklődők, ami nagyszerű, mert a városias élet miatt már egyre kevesebb helyen látható baromfiudvar. A publikumot a Brunner Zenekar szórakoztatta a programok közben, akinek kedve volt, táncra is perdülhetett! Öröm volt látni, ahogy a rég nem látott ismerősök egymást köszöntötték a hosszú téli időszak után. Nagyon jó közösségformáló az ilyen esemény. Bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, de ez a délután mégis sok örömöt, vidámságot adott nekünk. Köszönet érte a szervezőknek!

Ináncsi Zsigmondné

 

2018, április 8 - 13:45

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Hírek

Választás 2018

Képviselői mandátumot szerzett az országos német önkormányzat listája, Ritter Imre a következő négy évben független képviselőként dolgozik a magyarországi németekért az Országgyűlésben.

 

Locsolkodás és Tojásfutás a Tájháznál

Gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Brunner József, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Musikverein Wetschesch elnökhelyettese, a Brunner Zenekar vezetője életének 53. esztendejében eltávozott közülünk!

Vecsési sváb konyha

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.