A Tájház 6. születésnapját ünnepeltük

2017. május 28-án immár hatodik alkalommal jöttünk össze a tájházban, mióta 2011 májusában közös összefogással sikerült megnyitni és a nagyközönség számára is bemutatni Vecsés eme rendkívül gazdag gyűjteményét, ami a múltunkat, őseink életének egy darabját igyekszik bemutatni.

Azóta sok minden történt, újabb funkciókkal bővült az épület, illetve az udvar. Számos családi, baráti összejövetelnek ad helyszínt a tájház. Mi ennek nagyon örülünk, hiszen az eredeti célunk is az volt, hogy a múzeumi funkció mellett a tájház egyfajta közösségi tér is legyen, ahova szívesen jönnek az emberek.

A megnyitóról minden év májusában emlékezünk meg a születésnapi rendezvénnyel. Ezt az eseményt közösen szervezzük-rendezzük több helyi szervezettel, egyesülettel. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani nekik:

  • a Kulturverein-Vecsés egyesületnek, akik a lángos készítésében és a büfében nyújtottak segítséget;
  • a Musikverein Wetschesch-nek, akik a jó zenéről gondoskodtak;
  • a Vecsési Borbarátok Egyesületének, akik finom borok kóstolóját biztosították;
  • és a Vecsési Tájházért Alapítványnak.

A kulturális programban elsőként szerepeltek a Mosolyország Óvoda gyermekei, akiket Vasadi Annamária óvónő készített fel. Őket a Kücken Tánccsoport, a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda - Dorfkindergarten Wetschesch gyermek tánccsoportja követte. Táncaik koreográfiáját készítette és betanította: Füzesi Józsefné.

Ezután a Grassalkovich Iskola „Flinke Beine” tánccsoportja, majd zárásként az iskola 6.b osztálya mutatkozott be. Utóbbiak egy májusi szalagos táncot adtak elő. A táncokat betanította Gombosné Simon Amanda.

A délután további részében a Mosolyország Óvoda óvónői kézműves foglalkozást szerveztek.

Frühwirth Tamás és Családja jóvoltából séta kocsikázni lehetett a környező utcákban.

A Vecsési Borbarátok borait meg lehetett kóstolni, a Kulturverein lelkes csapata pedig finom, helyben sült lángossal készült.

A jó hangulatról a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület muzsikája gondoskodott.

Reméljük, hogy mindenki, aki eljött, jól érezte magát ezen a szép délutánon!

 

Tófalvi Mónika

Fotók: Polgár Gyula

2017, május 29 - 13:45

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Hírek

Vecsési sváb konyha

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.

Elkészült a Grassalkovich iskola új játszó- és sportudvara

Vecsés Város Német Nemzetiségi Önkormányzata idén szeptember 1-én adta át az iskola közel 500 tanulójának a teljesen átépített játszó- és sportudvart.

A Tájház 6. születésnapját ünnepeltük

2017. május 28-án immár hatodik alkalommal jöttünk össze a tájházban, mióta 2011 májusában közös összefogással sikerült megnyitni és a nagyközönség számára is bemutatni Vecsés eme rendkívül gazdag gyűjteményét, ami a múltunkat, őseink életének egy darabját igyekszik bemutatni.

A vecsési svábok 71 évvel ezelőtti kitelepítésére emlékeztünk

2017. május 13-án, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén azokra a vecsési svábokra emlékeztünk, akiket 71 évvel ezelőtt igazságtalanul fosztottak meg otthonuktól, minden vagyonuktól és Németországba kitelepítettek.