Események
2018, augusztus 25 - 09:00

Rendezvény: VI. Vecsési Murcifeszt

Helyszín: Vecsés, Fő út 60.

Rendező: Vecsési Borbarátok Egyesülete,
Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület

részletek

 

2018, szeptember 1 - 18:00

Rendezvény: Arató Mulatság

Helyszín: Szent Kereszt Templom (Jókai u.)
BÁKK (Telepi út 43.)

Információ, jegyrendelés:
Palotai Viktória 06-30-342-6379

részletek

 

2018, szeptember 16 - 11:00 to 2018, szeptember 17 - 22:00

Rendezvény: Falusi búcsú

Helyszín: Vecsés, Szent Kereszt templom (Jókai M. u.)
Epres (Fő út)

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata

 

2018, szeptember 22 - 13:00 to 2018, szeptember 23 - 22:00

Rendezvény: 18. Vecsési Káposztafeszt

Helyszín: Vecsés, Epres (Fő út)

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata
Német Nemzetiségi Önkormányzat

www.vecsesikaposztafeszt.hu

 

 

2018, szeptember 29 - 15:00

Rendezvény: Szüreti Mulatság

Helyszín: Grassalkovich Iskola tornacsarnoka
Vecsés, Fő út 90.

Információ/jegyrendelés:
06-70-670-1317
 

 

Rétesevés – Strudelessen

Az idősebb korosztály még emlékszik arra, hogy mit is jelentett ez az esemény a német nemzetiség életében. A „Strudelessen” az 1950-es évekig közismert népszokás volt Vecsésén, a Falu részen. A több napos farsangi bálok után, hamvazó szerdán volt a „rétesevés”. A fiúk néhány zenész vagy harmonikás kíséretében körbe mentek a lányos házakhoz, mint egy esküvői menet. Egy legényt felöltöztettek menyasszonynak a vőlegény mellé. Minden háznál finom, frissen sült rétessel kínálták őket. Ettek a rétesből, majd magukkal vitték a lányokat. A „rétesevő körséta” után, együtt mentek a vendéglőbe, hogy ott eltemessék a farsangot.

A „rétesevés” hagyománya a mai formában, 2013. február 10-én, farsang vasárnapjának délutánján került megrendezésre a Grassalkovich Antal Iskola aulájában, immáron 11. alkalommal, a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Szép számú vendégsereg gyűlt össze ismét, hogy erre az egykor szép hagyományra emlékezzen. Sokak örömére ismét hangulatos, szép műsorral készültek a gyerekek.

Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elsőként a Vecsési Zeneiskola és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Ifjúsági Fúvószenekara játszott. Előadásukban vecsési gyűjtésű polkát és keringőt hallhattunk, Szabó Imre vezényletével. Ez a műsorszám megteremtette a jó hangulatot a kezdéshez.

A Falusi Nemzetiségi Óvoda Katica csoportja egy régi hagyományt elevenített fel a farsangi báli szokásokból német nyelven, nevezetesen: a lányok kikérését és a farsangi fánk sütését. Ezt követően ízelítőt adtak a vecsési táncokból. A nagy sikert aratott előadás felkészítő nevelői: Eszényiné Honti Krisztina és Maár Mariann, segítőjük Kádárné Molnár Erika volt.

A tánckultúra szép hagyományát mutatta be a Grassalkovich Antal Iskola tánccsoportja: a „Flinke Beine”, a Donau-polka, a Zeppel-polka és a Larmach-polka dallamára. A csoportot felkészítette: Füzesi Józsefné.

A Petőfi Sándor Iskola „Schmetterlinge” tánccsoportja színvonalas előadásával zárta a délutáni programot. Mazurkát, illetve keringőt táncoltak, felkészítő tanáruk Falvai Anett volt.

A színpadi előadások után a délután hátralévő részében a jó hangulatról - ahogyan már évek óta, úgy most is - a Brunner Zenekar gondoskodott. Idősek és fiatalok együtt járták a táncot, a megterített asztalokon pedig ott sorakoztak a finomabbnál finomabb rétesek. Ismét egy hangulatos és szép vasárnap délutánt tölthettünk együtt, jókedvvel és vidámsággal. Az idei „rétesevésen” is bebizonyosodott a német nemzetiségi kultúra és hagyományápolás fontossága, illetve ez az esemény hozzájárul a szokások életben tartásához és ahhoz, hogy mindezeket megismerje és megszeresse a fiatal generáció is. Köszönet érte a szervezőknek!

Magyarné Kárpáti Erzsébet

 

Fotók: Kolonics Csaba

2013, március 13 - 19:15

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Hírek

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.

Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról

2018. május 12-én, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén emlékeztünk meg azokról a vecsési családokról, akiket 1946 májusában igazságtalanul megfosztottak otthonuktól és Németországba kitelepítettek.

Választás 2018

Képviselői mandátumot szerzett az országos német önkormányzat listája, Ritter Imre a következő négy évben független képviselőként dolgozik a magyarországi németekért az Országgyűlésben.

 

Locsolkodás és Tojásfutás a Tájháznál