Események
2019, március 3 - 16:00

Rendezvény:  „Strudl'essen” - Rétesevés

Helyszín: Grassalkovich Antal Általános Iskola tornaterme
Vecsés, Fő út 92.

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540
elnok@wetschesch.hu

részletek

 

Rétesevés – Strudelessen

Az idősebb korosztály még emlékszik arra, hogy mit is jelentett ez az esemény a német nemzetiség életében. A „Strudelessen” az 1950-es évekig közismert népszokás volt Vecsésén, a Falu részen. A több napos farsangi bálok után, hamvazó szerdán volt a „rétesevés”. A fiúk néhány zenész vagy harmonikás kíséretében körbe mentek a lányos házakhoz, mint egy esküvői menet. Egy legényt felöltöztettek menyasszonynak a vőlegény mellé. Minden háznál finom, frissen sült rétessel kínálták őket. Ettek a rétesből, majd magukkal vitték a lányokat. A „rétesevő körséta” után, együtt mentek a vendéglőbe, hogy ott eltemessék a farsangot.

A „rétesevés” hagyománya a mai formában, 2013. február 10-én, farsang vasárnapjának délutánján került megrendezésre a Grassalkovich Antal Iskola aulájában, immáron 11. alkalommal, a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Szép számú vendégsereg gyűlt össze ismét, hogy erre az egykor szép hagyományra emlékezzen. Sokak örömére ismét hangulatos, szép műsorral készültek a gyerekek.

Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elsőként a Vecsési Zeneiskola és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Ifjúsági Fúvószenekara játszott. Előadásukban vecsési gyűjtésű polkát és keringőt hallhattunk, Szabó Imre vezényletével. Ez a műsorszám megteremtette a jó hangulatot a kezdéshez.

A Falusi Nemzetiségi Óvoda Katica csoportja egy régi hagyományt elevenített fel a farsangi báli szokásokból német nyelven, nevezetesen: a lányok kikérését és a farsangi fánk sütését. Ezt követően ízelítőt adtak a vecsési táncokból. A nagy sikert aratott előadás felkészítő nevelői: Eszényiné Honti Krisztina és Maár Mariann, segítőjük Kádárné Molnár Erika volt.

A tánckultúra szép hagyományát mutatta be a Grassalkovich Antal Iskola tánccsoportja: a „Flinke Beine”, a Donau-polka, a Zeppel-polka és a Larmach-polka dallamára. A csoportot felkészítette: Füzesi Józsefné.

A Petőfi Sándor Iskola „Schmetterlinge” tánccsoportja színvonalas előadásával zárta a délutáni programot. Mazurkát, illetve keringőt táncoltak, felkészítő tanáruk Falvai Anett volt.

A színpadi előadások után a délután hátralévő részében a jó hangulatról - ahogyan már évek óta, úgy most is - a Brunner Zenekar gondoskodott. Idősek és fiatalok együtt járták a táncot, a megterített asztalokon pedig ott sorakoztak a finomabbnál finomabb rétesek. Ismét egy hangulatos és szép vasárnap délutánt tölthettünk együtt, jókedvvel és vidámsággal. Az idei „rétesevésen” is bebizonyosodott a német nemzetiségi kultúra és hagyományápolás fontossága, illetve ez az esemény hozzájárul a szokások életben tartásához és ahhoz, hogy mindezeket megismerje és megszeresse a fiatal generáció is. Köszönet érte a szervezőknek!

Magyarné Kárpáti Erzsébet

 

Fotók: Kolonics Csaba

2013, március 13 - 19:15

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

Hírek

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.

Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról

2018. május 12-én, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén emlékeztünk meg azokról a vecsési családokról, akiket 1946 májusában igazságtalanul megfosztottak otthonuktól és Németországba kitelepítettek.