Események
2018, május 12 - 18:00

Rendezvény: Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról (mise, koszorúzás)

Helyszín:  Szent Kereszt Templom Vecsés, Jókai M. u.
Nagyállomás

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540

részletek

 

2018, május 27 - 15:30

Rendezvény: A Vecsési Tájház 7. születésnapja

Helyszín: Vecsési Tájház udvara
Vecsés, Jókai Mór u. 6.

Rendező: Vecsési Tájházért Alapítvány,
Kulturverein-Vecsés,
Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület,
Vecsési Borbarátok Egyesülete
Frühwirthné Halász Melinda
06-30-649-4539

 

 

2018, június 14 - 17:00
Rendezvény:  Városi ünnep (Vecsés újratelepítésének 232. évfordulója)

Helyszín: Vecsés, Szent István tér

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata
06-29-352-000

 

 

2018, június 15 - 16:00 to 2018, június 16 - 23:00

Rendezvény: Vecsési Sváb Fesztivál

Helyszín: Vecsés, Fő út - Epres

Jegyrendelés, információ:
Zehetmayer Adrienn: 30/321-4083

 

 

Rétesevés – Strudelessen

Az idősebb korosztály még emlékszik arra, hogy mit is jelentett ez az esemény a német nemzetiség életében. A „Strudelessen” az 1950-es évekig közismert népszokás volt Vecsésén, a Falu részen. A több napos farsangi bálok után, hamvazó szerdán volt a „rétesevés”. A fiúk néhány zenész vagy harmonikás kíséretében körbe mentek a lányos házakhoz, mint egy esküvői menet. Egy legényt felöltöztettek menyasszonynak a vőlegény mellé. Minden háznál finom, frissen sült rétessel kínálták őket. Ettek a rétesből, majd magukkal vitték a lányokat. A „rétesevő körséta” után, együtt mentek a vendéglőbe, hogy ott eltemessék a farsangot.

A „rétesevés” hagyománya a mai formában, 2013. február 10-én, farsang vasárnapjának délutánján került megrendezésre a Grassalkovich Antal Iskola aulájában, immáron 11. alkalommal, a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Szép számú vendégsereg gyűlt össze ismét, hogy erre az egykor szép hagyományra emlékezzen. Sokak örömére ismét hangulatos, szép műsorral készültek a gyerekek.

Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elsőként a Vecsési Zeneiskola és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Ifjúsági Fúvószenekara játszott. Előadásukban vecsési gyűjtésű polkát és keringőt hallhattunk, Szabó Imre vezényletével. Ez a műsorszám megteremtette a jó hangulatot a kezdéshez.

A Falusi Nemzetiségi Óvoda Katica csoportja egy régi hagyományt elevenített fel a farsangi báli szokásokból német nyelven, nevezetesen: a lányok kikérését és a farsangi fánk sütését. Ezt követően ízelítőt adtak a vecsési táncokból. A nagy sikert aratott előadás felkészítő nevelői: Eszényiné Honti Krisztina és Maár Mariann, segítőjük Kádárné Molnár Erika volt.

A tánckultúra szép hagyományát mutatta be a Grassalkovich Antal Iskola tánccsoportja: a „Flinke Beine”, a Donau-polka, a Zeppel-polka és a Larmach-polka dallamára. A csoportot felkészítette: Füzesi Józsefné.

A Petőfi Sándor Iskola „Schmetterlinge” tánccsoportja színvonalas előadásával zárta a délutáni programot. Mazurkát, illetve keringőt táncoltak, felkészítő tanáruk Falvai Anett volt.

A színpadi előadások után a délután hátralévő részében a jó hangulatról - ahogyan már évek óta, úgy most is - a Brunner Zenekar gondoskodott. Idősek és fiatalok együtt járták a táncot, a megterített asztalokon pedig ott sorakoztak a finomabbnál finomabb rétesek. Ismét egy hangulatos és szép vasárnap délutánt tölthettünk együtt, jókedvvel és vidámsággal. Az idei „rétesevésen” is bebizonyosodott a német nemzetiségi kultúra és hagyományápolás fontossága, illetve ez az esemény hozzájárul a szokások életben tartásához és ahhoz, hogy mindezeket megismerje és megszeresse a fiatal generáció is. Köszönet érte a szervezőknek!

Magyarné Kárpáti Erzsébet

 

Fotók: Kolonics Csaba

2013, március 13 - 19:15

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Hírek

Választás 2018

Képviselői mandátumot szerzett az országos német önkormányzat listája, Ritter Imre a következő négy évben független képviselőként dolgozik a magyarországi németekért az Országgyűlésben.

 

Locsolkodás és Tojásfutás a Tájháznál

Gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Brunner József, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Musikverein Wetschesch elnökhelyettese, a Brunner Zenekar vezetője életének 53. esztendejében eltávozott közülünk!

Vecsési sváb konyha

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.