Események
2019, március 3 - 16:00

Rendezvény:  „Strudl'essen” - Rétesevés

Helyszín: Grassalkovich Antal Általános Iskola tornaterme
Vecsés, Fő út 92.

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540
elnok@wetschesch.hu

részletek

 

„Halottaink a II. világháborúban”

Hosszú idő után 1986-ban a 200 éves Vecsés ünnepségsorozat programjába bekerült egy szokatlan programpont. Szlahó József, a Honismereti Kör vezetője kezdeményezte, hogy legyen az első világháború halottainak emlékoszlopánál koszorúzás. Ez a javaslat észrevétlenül átment, felkerült a szórólapra is. Némi bonyodalom mellett, sor került a megemlékezésre. A „hivatalos világ” viszont gondosan távol tartotta magát az eseménytől. 1987-ben, 1988-ban is kerültek virágok az emlékoszlophoz, gyertyát is gyújtottak az utódok.
1989-ben a Falusi Egyházközség hívei közös ünnepi megemlékezést tartottak a Promenádon (az idősek még ma is így emlegetik, mások Hősök ligetének is nevezik a Fő úton álló emlékoszlopot övező parkot). A meghívottak koszorút és virágot hoztak, gyertyát gyújtottak. Dr. Zöldi Sándor plébános úr mondott imát, ezt követően felolvasták azok neveit, akik a második világháborúban vesztették életüket. Hosszú volt a névsor, több mint 180 név hangzott el. Itt jelentette be Szlahó József, hogy már folyik a gyűjtés, hogy az áldozatok neveit megörökítsék a templom falán.
Esztendőre Sarkadi Sándor kőfaragó elkészítette a táblákat. A Honismereti Kör tagjai és mások segítségével felkerültek a Falusi templom falára a nevek. 1990. november elsején Sándor atya megáldotta a táblákat. Sokan jöttek el, megjelent szinte az egész megválasztott képviselőtestület is. Azóta minden esztendőben, halottak napja táján megemlékezünk nemcsak az elesett katonákról, hanem mindazokról, akik a háborús események során vesztették életüket. Azokról is, akik a hadifogságban haltak meg.
A Nemzetiségi Önkormányzat és az Egyházközség az idén is emlékezésre hívott mindnyájunkat. A november 3-i, szombat esti misét dr. Huszka Mihály plébános úr a háborúk halottaiért mutatta be. A mise után velünk imádkozott mindkét színhelyen. A megemlékezésen mintegy 70 fő vett rész. Sokan eljöttek velünk a Fő úton álló emlékoszlophoz is. Koszorúzott a Vecsés - Óvárosi Egyházközség, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Kulturverein. Sokan hoztak virágot, gyújtottak gyertyát. A megemlékezés a „Leise sinkt der Abend nieder” kezdetű énekkel zárult.
2012. november 3.

Frühwirth Mihály

 

2012, november 4 - 17:15

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

Hírek

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.

Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról

2018. május 12-én, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén emlékeztünk meg azokról a vecsési családokról, akiket 1946 májusában igazságtalanul megfosztottak otthonuktól és Németországba kitelepítettek.