Események
2019, március 3 - 16:00

Rendezvény:  „Strudl'essen” - Rétesevés

Helyszín: Grassalkovich Antal Általános Iskola tornaterme
Vecsés, Fő út 92.

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540
elnok@wetschesch.hu

részletek

 

20. Német Nemzetiségi Óvodatalálkozó

Ha április, akkor nemzetiségi óvodatalálkozó. Ebben az évben április 22-én délután óvodások zsivajától volt hangos a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kéttannyelvű Általános Iskola aulája. Városunk két nemzetiségi óvodáján kívül Budaörsről, Taksonyból és Ikladról érkeztek gyermekcsoportok, hogy bemutassák ismereteiket, tudásukat a nemzetiségi kultúra hagyományainak megőrzése és ápolása terén. Ez az idei találkozó némelyekben kedves emlékeket idéztek fel, hiszen ez volt a 20. ilyen jellegű találkozó, de nézzük csak, hogyan is kezdődött…

1993 áprilisában Frühwirth Mihály úr, mint önkormányzati képviselő szervezte az első találkozót a vecsési nemzetiségi óvodák - Kisfaludy utcai óvoda, Falusi Nemzetiségi Óvoda - valamint a nemzetiségi iskolák – Dorfschule-Vecsés, Petőfi Sándor Általános Iskola - részvételével a Gazdakörben, hiszen ez volt a helye a többi nemzetiségi rendezvénynek is. A műsorban versek, mondókák, gyermekjátékok és táncok kerültek bemutatásra. A nézők között nagymamák, dédimamák könnyes szemmel hallgatták a Ringel, ringel Reihe-körjáték dallamát, nézték, ahogy a gyerekek a vecsési táncok jól ismert mozdulataival ropták a táncot. Néhány éven belül kiderült, hogy nem lehet ezt a programot óvodákkal és iskolákkal egyszerre megszervezni, mert a műsor egyre hosszabbá vált, mivel mindenki szerette volna a hagyományápoló munkáját minél bővebben bemutatni. Közben felépült a Falusi Iskola - Dorfschule is, amelynek az aulájában méltó helyre került ez a műsor, ahol Vecsés lakosságának bemutathatták nemzetiségi ismereteiket a gyerekek. Az iskolák kiváltak a programból és saját nemzetiségi délutánokat, programokat szerveztek, ahol valamennyi évfolyamuk számot adott tudásáról. Ilyenek az Adventi műsorok, a hadifogoly megemlékezések, a kitelepítési megemlékezések. Az óvodák műsorai más nemzetiségi településekről érkező csoportokkal egészültek ki. A szervezőmunkát a Falusi nemzetiségi óvoda vezetője és nevelőtestülete vette át. Érkeztek ezekre az alkalmakra Ceglédbercelről, Csepelről, Taksonyból, Budaörsről, Ikladról. A nézők megcsodálhatták a különböző népviseleteket, a hasonló, de mégis más táncokat, a népi gyermekjátékok variációit. Így volt ez az idén is. Ikladról két csoport, Budaörsről egy csoport, Taksonyból két csoport érkezett. Örömmel tapasztaltuk, hogy néhány esetben harmonikával kísérték az óvónők a gyerekek énekét, ezzel is színesítve a műsort. Vecsésről a Falusi Nemzetiségi Óvodából két csoport vett részt a műsorban. A Pillangó csoport műsorát óvónőjük gitárral kísérte, ez valóban újdonság volt a nézők számára. A Mosolyország Óvoda először, de mégis huszadszor lépett fel, hiszen a Kisfaludy utcai Óvoda neve változott meg ily módon a 2011-2012-es tanévtől.

A műsor nagyon jó hangulatban telt, a részvevők a színes népviselet kavalkádját vonultatták fel, a műsorhoz esztétikus, változatos eszközöket készítettek az óvónők. Köszönet mindenkinek a színvonalas munkáért! De felmerül egy kérdés, hogyan tudtam én most ilyen részletesen beszámolni minderről? Számomra ez már történelem, mert ott voltam a kezdeteknél, tizenkilencszer mint résztvevő a gyermekcsoportjaimmal. Ez az év, ez a jubileumi 20. találkozó különleges, hiszen mint néző, mint vendég a „páholyból” néztem végig a programot, mivel már átadtam a stafétabotot az utódomnak és mint nyugdíjas óvodapedagógus segítek, ha kérnek rá. Örömmel láttam, hogy ez a program jó kezekbe került a folytatást illetően. A hagyományápolás egyre fontosabb rohanó korunkban, és az asszimiláció is egyre inkább indokolja ezt. Ezért is jó, hogy a részvevők úgy búcsúztak el: „Bis bald auf Wiedersehen! Nächstes Jahr wieder! Viszlát,megint jövőre!”

Ináncsi Zsigmondné
német nemzetiségi óvodapedagógus

2012, május 27 - 22:00

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

Hírek

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.

Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról

2018. május 12-én, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén emlékeztünk meg azokról a vecsési családokról, akiket 1946 májusában igazságtalanul megfosztottak otthonuktól és Németországba kitelepítettek.