Események
2019, május 11 - 18:00

Rendezvény: Megemlékezés a kitelepítés 73. évfordulójáról (mise, koszorúzás)

Helyszín:  Szent Kereszt Templom Vecsés, Jókai M. u.
Nagyállomás

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540

részletek

 

2019, május 12 - 15:30

Rendezvény: A Vecsési Tájház 8. születésnapja

Helyszín: Vecsési Tájház udvara
Vecsés, Jókai Mór u. 6.

Rendező: Vecsési Tájházért Alapítvány,
Kulturverein-Vecsés,
Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület,
Vecsési Borbarátok Egyesülete
Frühwirthné Halász Melinda
06-30-649-4539

részletek

 

 

 

2019, május 17 - 17:00 to 2019, május 18 - 23:00

Rendezvény: III. Vecsési Sváb Fesztivál

Helyszín: Vecsés, Fő út - Epres

Jegyrendelés, információ:
Zehetmayer Adrienn: 30/321-4083

részletek

 

 

2019, június 14 - 17:00
Rendezvény:  Városi ünnep (Vecsés újratelepítésének 233. évfordulója)

Helyszín: Vecsés, Szent István tér

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata
06-29-352-000

 

 

2019, szeptember 15 - 11:00 to 2019, szeptember 16 - 22:00

Rendezvény: Falusi búcsú

Helyszín: Vecsés, Szent Kereszt templom (Jókai M. u.)
Epres (Fő út)

Rendező: Vecsés Város Önkormányzata

 

Kikelet a tájházban

Megérkezett a tavasz, a vecsési tájház is felébredt „téli álmából”. A húsvét közeledtével, mint minden „rendes” házban, itt is időszerűvé vált a tavaszi nagytakarítás. Szerencsére élnek köztünk olyanok, akik szívesen vesznek részt egy kis társadalmi munkában. Szép számban összegyűltünk, kezdetét vette a munka. Ki a pókokat kergette, ki ablakot pucolt, porszívózott, port törölt, ásott, ültetett… Mindenki megtalálta a helyét kis csapatunkban. Közben meg is beszéltük, milyen jó lenne az otthoni takarítást is ilyen kalákában elvégezni. Mindjárt lett volna jelentkező, akihez mehetünk.
A munka végeztével csillogott villogott minden, színes árvácskák bólogattak a tavaszi szélben az udvaron. Ültettünk málnát is, valamint a vecsési lapos káposzta néhány tövét, melyek segítségével a hagyományos káposztamag termelésének módjával tudjuk majd megismertetni az érdeklődőket.
A jól végzett munka nem maradhat jutalom nélkül. Cuni néni finom dán kuglóffal lepett meg minket, ami a házi ribizli- és bodzalekvárral igazán felséges volt. Itt szeretném megköszönni a résztvevőknek az önzetlen segítséget! (Jövőre veletek ugyanitt!)
Ezután az első vendégek érkezésére sem sokat kellett várni. Április elején egy közel 60 fős iskolás csoportot fogadhattunk kísérőikkel. Az 1. és 2. osztályos gyerekek Pestszentimréről, egy német nemzetiségi általános iskolából érkeztek. Nálunk tartották a „sváb nemzetiségi  és hagyományőrző napjukat”.
Ennyi izgő-mozgó gyermeket nem könnyű érdekes elfoglaltsággal lekötni, ezért „szövetkeztünk” a Bálint Ágnes Emlékházzal, akikkel közösen szerveztük meg ezt a napot.
A csoport fele az emlékházba ment, másik fele a tájházban maradt. Itt Tófalvi Mónika, Frühwirth Misi bácsi és jómagam köszöntöttük őket, majd a csapatot két részre osztva, el is kezdődött a program.
Míg Misi bácsi segítségével a tájház szépségeit és történetét ismerhették meg a gyerekek, addig a csoport másik felével beköltöztem a „szín” alá. Itt egy kis barkácsoláson vehettek részt. Az ügyes kis kezek munkája nyomán rózsaszín nyuszik és csámpás kis kacsák sorakoztak hamarosan az asztalon. Közben néhány fénykép segítségével megismertettük a gyerekeket a tojásfutás hagyományával is. Ezután a két csoport helyet cserélt egymással.
Amíg vártuk az emlékházból érkezőket, Tófalvi Mónika rendezett tojásfutást a kicsiknek, a tájház udvarán. Visszhangzott a Jókai utca a hangos gyerekzsivajtól, ahogy biztatták a versenyzőket.
Mint jó házigazdák a vendéglátásról sem feledkezhettünk el. Vecsési savanyúságokkal megrakott vajas és libazsíros kenyérrel, egy kis üdítővel kedveskedtünk a gyerekeknek.

Végezetül néhány vélemény a kicsiktől:
" A ház belseje tetszett, a konyha, mert régies volt és lehetett főzni."
"A vendégszobában az ágy tetszett, mert olyan nagy volt."
" Érdekes volt, hogy régen ebben tudtak élni."
"A tojásfutó verseny tetszett, mert ami nagyon törött tojás volt, azt meg lehetett enni."
"Nekem a kacsakészítés nagyon jó volt, mert színeztünk és vágtunk."

Szeretettel várjuk kedves látogatóinkat a tájházban, minden hónap első vasárnapján 10-18 óra között. A ház előzetes egyeztetés után (Frühwirth Mihály:06-30-955-7585) más időpontban is megtekinthető.

Frühwirthné Halász Melinda

2012, május 17 - 18:15

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Hírek

Kiegészítő támogatás ünnepélyes átadása a Parlamentben

2019. március 21-én, harmadik alkalommal került sor a Parlament Vadásztermében a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények – nemzetiségi iskolák, óvodák – és közművelődési intézmények kiegészítő támogatásának átadására.

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.