Események
2019, március 3 - 16:00

Rendezvény:  „Strudl'essen” - Rétesevés

Helyszín: Grassalkovich Antal Általános Iskola tornaterme
Vecsés, Fő út 92.

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540
elnok@wetschesch.hu

részletek

 

Kikelet a tájházban

Megérkezett a tavasz, a vecsési tájház is felébredt „téli álmából”. A húsvét közeledtével, mint minden „rendes” házban, itt is időszerűvé vált a tavaszi nagytakarítás. Szerencsére élnek köztünk olyanok, akik szívesen vesznek részt egy kis társadalmi munkában. Szép számban összegyűltünk, kezdetét vette a munka. Ki a pókokat kergette, ki ablakot pucolt, porszívózott, port törölt, ásott, ültetett… Mindenki megtalálta a helyét kis csapatunkban. Közben meg is beszéltük, milyen jó lenne az otthoni takarítást is ilyen kalákában elvégezni. Mindjárt lett volna jelentkező, akihez mehetünk.
A munka végeztével csillogott villogott minden, színes árvácskák bólogattak a tavaszi szélben az udvaron. Ültettünk málnát is, valamint a vecsési lapos káposzta néhány tövét, melyek segítségével a hagyományos káposztamag termelésének módjával tudjuk majd megismertetni az érdeklődőket.
A jól végzett munka nem maradhat jutalom nélkül. Cuni néni finom dán kuglóffal lepett meg minket, ami a házi ribizli- és bodzalekvárral igazán felséges volt. Itt szeretném megköszönni a résztvevőknek az önzetlen segítséget! (Jövőre veletek ugyanitt!)
Ezután az első vendégek érkezésére sem sokat kellett várni. Április elején egy közel 60 fős iskolás csoportot fogadhattunk kísérőikkel. Az 1. és 2. osztályos gyerekek Pestszentimréről, egy német nemzetiségi általános iskolából érkeztek. Nálunk tartották a „sváb nemzetiségi  és hagyományőrző napjukat”.
Ennyi izgő-mozgó gyermeket nem könnyű érdekes elfoglaltsággal lekötni, ezért „szövetkeztünk” a Bálint Ágnes Emlékházzal, akikkel közösen szerveztük meg ezt a napot.
A csoport fele az emlékházba ment, másik fele a tájházban maradt. Itt Tófalvi Mónika, Frühwirth Misi bácsi és jómagam köszöntöttük őket, majd a csapatot két részre osztva, el is kezdődött a program.
Míg Misi bácsi segítségével a tájház szépségeit és történetét ismerhették meg a gyerekek, addig a csoport másik felével beköltöztem a „szín” alá. Itt egy kis barkácsoláson vehettek részt. Az ügyes kis kezek munkája nyomán rózsaszín nyuszik és csámpás kis kacsák sorakoztak hamarosan az asztalon. Közben néhány fénykép segítségével megismertettük a gyerekeket a tojásfutás hagyományával is. Ezután a két csoport helyet cserélt egymással.
Amíg vártuk az emlékházból érkezőket, Tófalvi Mónika rendezett tojásfutást a kicsiknek, a tájház udvarán. Visszhangzott a Jókai utca a hangos gyerekzsivajtól, ahogy biztatták a versenyzőket.
Mint jó házigazdák a vendéglátásról sem feledkezhettünk el. Vecsési savanyúságokkal megrakott vajas és libazsíros kenyérrel, egy kis üdítővel kedveskedtünk a gyerekeknek.

Végezetül néhány vélemény a kicsiktől:
" A ház belseje tetszett, a konyha, mert régies volt és lehetett főzni."
"A vendégszobában az ágy tetszett, mert olyan nagy volt."
" Érdekes volt, hogy régen ebben tudtak élni."
"A tojásfutó verseny tetszett, mert ami nagyon törött tojás volt, azt meg lehetett enni."
"Nekem a kacsakészítés nagyon jó volt, mert színeztünk és vágtunk."

Szeretettel várjuk kedves látogatóinkat a tájházban, minden hónap első vasárnapján 10-18 óra között. A ház előzetes egyeztetés után (Frühwirth Mihály:06-30-955-7585) más időpontban is megtekinthető.

Frühwirthné Halász Melinda

2012, május 17 - 18:15

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

Hírek

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.

Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról

2018. május 12-én, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén emlékeztünk meg azokról a vecsési családokról, akiket 1946 májusában igazságtalanul megfosztottak otthonuktól és Németországba kitelepítettek.