Események
2019, március 3 - 16:00

Rendezvény:  „Strudl'essen” - Rétesevés

Helyszín: Grassalkovich Antal Általános Iskola tornaterme
Vecsés, Fő út 92.

Rendező: Német Nemzetiségi Önkormányzat
Tófalvi Mónika
06-30-649-4540
elnok@wetschesch.hu

részletek

 

Német nemzetiségi táncház

Farsang idején a zene és a tánc kiemelkedő szerepet kap, egymást érik a bálok, zenés rendezvények. A vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat már évek óta táncházakat szervez, hogy a felnövekvő nemzedékek tagjai megismerhessék, gyakorolhassák a vecsési sváb  táncokat. Természetesen mindehhez szervesen kapcsolódik a fúvós zenei hagyományok megismerése is. Január 29-én, vasárnap délután megtelt érdeklődőkkel a Grassalkovich Antal Általános Iskola aulája. A színpadon helyet foglaltak a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület zenészei, akik a tánczenét szolgáltatták az eseményhez. A VHZ egyesület az esemény másik aktív szervezőjeként is jelen volt ezen a délutánon. A zenekar összetétele is tükrözi a törekvést - miszerint az idősebbek ismereteiket, tudásukat átadják a fiatalabb generációnak - ezzel biztosítva a hagyományápolás folytonosságát. A zenei hagyományok mellett a táncé volt a főszerep. A Falusi Nemzetiségi Óvoda tánccsoportja Füzesiné Kellner Erzsébet vezetésével mutatta be tudását a vecsési táncok terén. A Petőfi Sándor Általános Iskola Fliederlein tánccsoportja Doróné Zemmel Katalin vezetésével megmutatta, hogyan csiszolódik a tánctudás a gyakorlások által. A Rosmarein tánccsoport szintén a Petőfi Iskolában alakult 1999-ben, táncosai már nem általános iskolások, de az akkori kisiskolás tagokból néhányan még mindig aktívan részt vesznek a csoport munkájában és segítik az újabb tagok tánctudásának fejlesztését. Egyesületként működnek, több sikeres külföldi és hazai fellépés van a hátuk mögött, partnerkapcsolatot ápolnak lengyel és kárpátaljai német nemzetiségi csoportokkal is. Az ő koreográfusuk és vezetőjük szintén Doróné Zemmel Katalin, aki a táncház keretében mindkét csoportját együttműködve is bemutatta, ezzel példázva, hogy miként fejlődik a tánctudás a generációkra átörökítve. A csoportok bemutatóinak szüneteiben a nézőközönség is táncra perdülhetett, hiszen ez a táncház lényege. Öröm volt látni, hogy nagyszülők-unokák önfeledten táncolták a vecsési táncokat, a polkát a keringőt. Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek, hiszen munkájuk nagyon fontos a régi tradíciók megőrzésében, ápolásában.

Ináncsi Zsigmondné
német nemzetiségi óvodapedagógus


 

 

2012, május 17 - 15:30

Galéria

 

   
Káposztafeszt Tojásfutás  Strudlessen
     
Regionális Gála 2008 Régi Vecsés Régi Képek

 

Magyar Deutsch

 

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

Hírek

A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Gyűjtés indult a Szent Kereszt templom belső felújítására

Templomunk, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1962-re épült fel a Jókai utcában. Sok vecsési család vállalt áldozatos munkát, adott adományt ahhoz, hogy elkészüljön.
Mára megint összegyűltek a tennivalók. A templomunk átfogó belső felújításra szorul, hiszen festés közel 30 éve volt utoljára. Ismét a vecsési családokhoz fordulunk segítségért. Szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani, a falak festésre szorulnak és a padlózatot is meg kellene újítani.

Megemlékezés a kitelepítés 72. évfordulójáról

2018. május 12-én, szombaton a Szent Kereszt templom esti miséjén emlékeztünk meg azokról a vecsési családokról, akiket 1946 májusában igazságtalanul megfosztottak otthonuktól és Németországba kitelepítettek.