Locsolkodás és Tojásfutás a Tájháznál

A nagy tavaszi ünnephez, a Húsvéthoz több szokás, tradíció kapcsolódik országszerte. Nálunk is így van ez. A locsolkodás, a víz és a tojás a megtisztulás, az újjászületés jelképei. Sajnos, mindenütt egyre inkább visszaszorul a locsolkodás szokásának gyakorlása

. A Vecsési Fiatalok Sváb Baráti Köre fontosnak tartja a hagyományápolást és ezért traktorral, vízzel fölszerelkezve körbejárták a fiúk az ismerős lányokat hagyományosan meglocsolni. Az esemény záróakkordjaként a Tájháznál az érdeklődőknek tartottak bemutatót a hagyományos locsolkodásról. A Tájház egyre több hagyományőrző rendezvénynek a helyszíne az elmúlt időszakot tekintve. Ahogy fejlődtek a Tájház tárgyi adottságai, úgy kerültek megrendezésre érdekes programok: Tájház születésnapja, Sváb disznóvágás, Aratóbál és felvonulás, Káposztafeszthez kapcsolódó programok és most Locsolkodás, Tojásfutás.

A Tojásfutás régi-régi húsvéti szokás, amit anno a kocsmárosok szerveztek. Még az 1970-es években a „Kóbi” kocsmánál láthattuk a felnőttekből álló versengő csapatokat. A nézőket a mókamester szórakoztatta, miközben a maskarába öltözött férfiak versengtek. De sajnos az idő elszállt efölött a szokás fölött és egyre inkább a gyerek korosztályra tevődött át a tojásfutásban résztvevők életkora. Nekünk, akik rendszeresen nézőként jelen voltunk és vagyunk, látható volt, hogy a helyszín minden évben változott. Azonban ebben az évben úgy látszik, hogy a Tojásfutáshoz egy nagyszerű helyszínt találtak a szervezők - a Tájház udvarát! Igen, itt minden adott, hogy a versenyzők és a nézők is jól érezzék magukat. A Német Nemzetiségi Önkormányzat a fiatalokkal összefogva tartalmas húsvét hétfői délutánt szervezett, hiszen a gyerekek húsvéti színezőket és tojásfestéshez eszközöket találtak, így a várakozás idejét tevékenyen tölthették. A baromfi ólban pulykapár életét szemlélhették meg az érdeklődők, ami nagyszerű, mert a városias élet miatt már egyre kevesebb helyen látható baromfiudvar. A publikumot a Brunner Zenekar szórakoztatta a programok közben, akinek kedve volt, táncra is perdülhetett! Öröm volt látni, ahogy a rég nem látott ismerősök egymást köszöntötték a hosszú téli időszak után. Nagyon jó közösségformáló az ilyen esemény. Bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, de ez a délután mégis sok örömöt, vidámságot adott nekünk. Köszönet érte a szervezőknek!

Ináncsi Zsigmondné